В рамките на проект „Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора и защита на техните права”, по случай Международния ден на възрастните хора, на 1 октомври 2016 г. в Националния учебен и логистичен център в с. Лозен, БЧК организира Второто национално състезание за възрастни хора по бедствена готовност, първа помощ, психосоциална подкрепа и познания относно правата им.

Всички участници в състезанието - общо 70 обучени доброволци над 60 години от 14 области на страната, преминаха през 14 състезателни пункта. Отборите трябваше да се справят с оказване на първа долекарска помощ в бедствени ситуации, спортни, битови и автомобилни инциденти, да окажат психосоциална подкрепа на пострадали и да покажт познания относно правата на възрастните хора. Със заразителен оптимизъм, кураж и активност, състезателите доказаха, че са ценен обществен ресурс, който може и трябва да бъде използван.

Победител за втора поредна година стана отборът на БЧК-Русе, на второ място се класира отборът на БЧК-Благоевград, а на трето – БЧК-Търговище.